Неділя, 19.05.2024, 12:07
Магазин-майстерня "Техноком-сервіс", м. Прилуки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Наша адреса: Чернігівська обл., м. Прилуки, вул. Ю. Коптєва, 59 (1-й поверх центральної прохідної ПАТ "Завод "Будмаш""). Тел.: (050) 699-11-00, (063) 611-10-75, (098) 062-09-01. E-Mail: pk_remont@ukr.net
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
Головна » 2013 » Листопад » 2 » Chirp - ультразвукове жестове керування для переносних гаджетів
14:07
Chirp - ультразвукове жестове керування для переносних гаджетів
У Каліфорнійському університеті в Берклі (США) розроблено систему, яка здатна зробити безконтактне жестове управління таким же звичним способом взаємодії з мобільними пристроями, як і управління через сенсорний екран.
Запропонована технологія названа Chirp. Її основним елементом є невеликий електронний чіп, обладнаний звуковим локатором: масив ультразвукових перетворювачів - крихітних акустичних резонаторів - генерує ультразвукові хвилі, які, відбиваючись від рук користувача або яких-небудь предметів, уловлюються і аналізуються. За часом затримки проходження сигналів визначається положення кисті або пера в просторі.

При використанні двовимірного масиву перетворювачів можливе визначення положення пальців або предметів в тривимірній зоні на відстані до одного метра.

У поточній версії задіяний лінійний масив, а тому управління можливе в 2D - оточенні. Сенсор не потребує калібрування, забезпечуючи високу акуратність і невеликий час відгуку. Дослідники вже спроектували датчик з двовимірним блоком перетворювачів, але він вимагає доопрацювань, мета яких - забезпечення необхідного рівня точності.

Завдяки маленьким розмірам Chirp може інтегруватися в найрізноманітніші пристрої, починаючи від ноутбуків і планшетів і закінчуючи смартфонами і переносними гаджетами на кшталт «розумних» годинників.
Оскільки технологія передбачає застосування звукових хвиль, які поширюються набагато повільніше світла, для аналізу сигналів підійдуть малопотужні електронні компоненти. Це забезпечить невисоке енергоспоживання і тривалий час роботи на одній зарядці акумулятора. Так, невелика батарейка дасть до 30 годин функціонування системи жестового управління.

У поточному вигляді розмір чіпів Chirp становить близько 5 мм завширшки, але в подальшому може бути зменшений до 1-2 мм. Поки виріб дозволяє розпізнавати рухи долонь, хоча теоретично, як уже зазначалося, можливо відстеження і окремих пальців.

Комерціалізацією розробки займеться стартап Chirp Microsystems. На жаль, про терміни початку масового виробництва мікрочіпів не повідомляється.

Раніше з'явилася інформація про схожу систему безконтактного жестового управління на основі ультразвуку, яку просуває компанія Elliptic Labs. Технологія забезпечує можливість управління з відстані до півметра. Не торкаючись комп'ютера або смартфона, користувач зможе виконувати такі дії, як прокручування сторінок, перемикання між додатками або закладками в браузері, переміщення курсору і ін.. Для роботи системи необхідний невеликий мікрочіп, вартість якого після початку масового виробництва не перевищить $ 1,3-1,5 . Очікується, що продукти з підтримкою Elliptic Labs з'являться в 2014 році.

Підготовлено за матеріалами Technology Review.
Переглядів: 674 | Додав: vik_pav | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Copyright vik_pav © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz