Неділя, 19.05.2024, 03:35
Магазин-майстерня "Техноком-сервіс", м. Прилуки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Наша адреса: Чернігівська обл., м. Прилуки, вул. Ю. Коптєва, 59 (1-й поверх центральної прохідної ПАТ "Завод "Будмаш""). Тел.: (050) 699-11-00, (063) 611-10-75, (098) 062-09-01. E-Mail: pk_remont@ukr.net
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
Головна » 2012 » Квітень » 25 » Bionic Hill: «потьомкінські села» чи друга Силіконова долина?
16:18
Bionic Hill: «потьомкінські села» чи друга Силіконова долина?
В рамках міжнародного інноваційного форуму Kyiv City Open Doors, організованого за участю Київської міської державної адміністрації (КМДА), відбулася презентація проекту технопарку Bionic Hill. Передбачається, що в українському аналозі «Силіконової долини» будуть зосереджені компанії, що спеціалізуються в галузі високих технологій.
Зведення першої черги Bionic Hill планується почати восени 2012 р. і завершити навесні 2014 «Створення інноваційного парку дозволить створити близько 35 тис. робочих місць в Києві для висококласних фахівців. Навіть за мінімальними підрахунками, це дасть можливість отримувати близько 600 млн. грн. в рік до місцевого бюджету », - заявив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

Технопарк Bionic Hill передбачається розмістити на території площею 147 га на заході Києва. Для порівняння: російський ІнноЦентр «Сколково» займає близько 500 га, американська Кремнієва долина - близько 400 тис. га.

Всього в парку планується побудувати понад 900 тис. кв. м нерухомості, включаючи бізнес-центри (225 тис. кв. м), науковий центр з університетом для підвищення кваліфікації фахівців (25 тис. кв. м), високотехнологічну виробничу зону (75 тис. кв. м). Крім офісних приміщень IT-компаній, на території Bionic Hill розмістяться відділення банків, венчурні фонди, юридичні та бухгалтерські компанії, патентні бюро, бізнес-інкубаторій.

Крім того, в Bionic Hill запланована споруда власного датацентру, що складається з чотирьох модулів, кожен ємністю 240 шаф. Поки що про свої наміри побудувати такий датацентр заявив оператор «Датагруп». Проте в компанії підкреслили, що мова йде тільки про можливу участь, про якісь конкретні плани по реалізації ЦОД говорити сьогодні дуже рано.

А поки Bionic Hill існує тільки на папері, і багато експертів ринку скептично дивляться на його майбутнє. Адже навіть у разі його створення необхідно виконати безліч умов, щоб він дійсно перетворився на центр інноваційних технологій. Свого часу поштовх розвитку Каліфорнійської Силіконової долини дала військова індустрія. Інтерес Пентагону до високотехнологічних розробок і величезні військові бюджети США в чималому ступені посприяли розквіту цієї хайтек-області. У свою чергу, російський ІнноЦентр «Сколково» будується і існує за рахунок бюджетного фінансування РФ, фактично - за рахунок «газових і нафтових доларів».

В українській державі таких грошей немає, тому пряме копіювання американського і російського досвіду ні до чого доброго не приведе. Основні зауваження ІТ-експертів зводяться до того, що починати потрібно не з технопарку як житлово-офісного кампуса, а з вирощування підприємництва в хайтек-індустрії. «І тільки тоді, коли ці компанії виростуть, їх можна зібрати десь разом і перетворити в технопарк. Але не можна побудувати технопарк і чекати, що станеться диво. Спочатку він буде пустувати, потім його займуть фірми, які назвуть себе високотехнологічними компаніями, а самі будуть торгувати алкоголем і сигаретами. Я не вірю, що якісь податкові пільги створять диво », - говорить Дмитро Шимків, голова« Майкрософт-Україна ».

Співзасновник і президент інкубатора GrowthUP Денис Довгополий також вважає, що починати треба не з будівництва технопарку як будівлі, а зі створення екосистеми і спільноти підприємців. І от коли це community визріє до побудови подібного технопарку, тоді і потрібно будувати. «Але не можна побудувати вулик в надії, що туди прилетять бджоли. У нас поки занадто мало хайтек-підприємців для великого технопарку. До того ж, їх буде дуже складно зібрати в одному місці, тому що вони - птахи вільного польоту ».

Проект Bionic Hill може виявитися успішним лише в тому випадку, якщо в технопарку збереться критична маса ІТ-компаній, причому не тільки стартапів, але і дослідницьких лабораторій великих глобальних вендорів. Все питання в тому, як досягти такого результату.

Олександр Кардаков, Голова наглядової ради компанії «Октава Капітал», вважає, що «для того, щоб Bionic Hill перетворився в технополіс, слід розвивати спеціалізацію і акцентувати увагу на бізнес-складову. Для розвитку напряму «Інформаційні технології» необхідно зібрати критичну масу учасників. Найголовніше - зробити проект привабливим для своїх же, українських IТ-шників. Домогтися того, щоб хоча б третина вітчизняних компаній і зарубіжних представництв захотіли перенести туди свої потужності. Тоді у вже працююче профільне середовище дійсно можуть хлинути інвестиції ».

У Bionic Hill вже є свій сайт-візитка: "http://bionic-hill.com/index_ua.html". Основним ініціатором проекту значиться будівельна компанія UDP, яка, як передбачається, і побудує усі необхідні об'єкти. Примітно, що девелопери вже порахували обіг майбутнього технопарку: «виручка інноваційних компаній-резидентів парку складе близько $ 1 млрд у рік, а обсяг експорту продукції з високою доданою вартістю перевищить $ 700 млн на рік». І це при тому, що про свій намір оселитися в Bionic Hill поки що не заявила жодна компанія. Коментарі, як кажуть, зайві.

Джерело: http://blog.imena.ua/
Переглядів: 738 | Додав: vik_pav | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Copyright vik_pav © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz