П`ятниця, 26.04.2024, 21:09
Магазин-майстерня "Техноком-сервіс", м. Прилуки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Наша адреса: Чернігівська обл., м. Прилуки, вул. Ю. Коптєва, 59 (1-й поверх центральної прохідної ПАТ "Завод "Будмаш""). Тел.: (050) 699-11-00, (063) 611-10-75, (098) 062-09-01. E-Mail: pk_remont@ukr.net
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
Головна » 2014 » Жовтень » 4 » Українські вчені створили розумного диво-робота
22:11
Українські вчені створили розумного диво-робота

На думку розробників, у пристрої вдалося реалізувати концептуальне положення інтелектуального управління - подібно до людини, система в різних ситуаціях, у тому числі позаштатних, приймає "розумне" рішення.

Співробітники Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій і систем (МЦІТС) НАН і МОН України створили незвичайного робота - з інтелектуальним керуванням.

У своєму  вигляді - експериментальний зразок - робот з "мізками" є рухливою платформою, оснащеною ноутбуком і механічною рукою. Робот укомплектований веб-камерою, мікрофонами і різними сенсорами, що дає йому можливість орієнтуватися в приміщенні, чуйно реагувати на зміни навколишнього середовища і виконувати різні завдання.

Але головне достоїнство мобільного робота - "мізки". Розробники програмного забезпечення забезпечили своє комп'ютерне дітище не маючою аналогів системою інтелектуального управління.

"Наш мобільний робот має модульну структуру з можливістю формувати широкий спектр споживчих функцій і завдань користувача, - розповіла ZN.UA керівник проекту, старший науковий співробітник МЦІТС Ольга Сухоручкіна. - Модуль інтелектуальної поведінки дозволяє приймати рішення в залежності від ситуації, адже вона може бути швидко змінюватися або навіть непередбачуваною. Тобто, мова йде про інтелектуальне управління, а не програмне, як у звичайних роботів.

Спеціальна технологія аналізу інформації, що моделює мислення, детально проаналізує ситуацію в кожному окремому випадку і підштовхне до виконання правильного рішення ".

Розробниками запропоновано оригінальну структура пристрою - бортовий комп'ютер (він знаходиться на рухомій платформі) обробляє сигнали датчиків і двигунів, а на другому комп'ютері, який може бути десь в іншому місці або в кишені у людини (смартфон, планшет), відбувається "мозкова діяльність ".

Робот сприймає голосові команди. Завдання йому можна формулювати також в дистанційному режимі, через інтернет.

"Через меню можемо поставити йому різні завдання, - пояснила Сухоручкіна. - Робот аналізує ситуацію в режимі реального часу, відтворюючи при цьому просторову картину. Якщо виникає якась позаштатна ситуація, наприклад, звук, що відрізняється від акустичного фону, робот попрямує на джерело шуму і покаже його камерою ".

На думку розробників, у пристрої вдалося реалізувати концептуальне положення інтелектуального управління - подібно до людини, система в різних ситуаціях, у тому числі позаштатних, приймає "розумне" рішення.

Прикладні завдання такого робота досить великі. Він може виконувати функції нагляду за приміщеннями (як система відеоспостереження), мобільного електронного секретаря, чергового в нічні зміни, а також домашнього помічника. Враховуючи можливість віддаленого доступу і спілкування з роботом, можливості застосування такої системи здаються фантастичними.

В даний час розробка використовується в освітніх цілях на кафедрах інформаційних технологій та робототехніки. Творці українського робота продовжують працювати над розвитком його функціональних можливостей.

За матеріалами PINU (Перші Інтелектуальні Новини України)

Переглядів: 855 | Додав: vik_pav | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Copyright vik_pav © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz